Címkék

Egy kedves ismerősömnek ajándékozom ezt a bitang erős chili – olajat, de magamnak is hagyok ám belőle, mert odavagyok a csípős ízekért.

Az olaj címkéjét nyomtatható formában megtalálod a Csupapötty blogon.

Hozzávalók

  • olívaolaj vagy napraforgóolaj
  • néhány szem chili paprika
  • 1 rozmaringág
  • gumikesztyű

Attól függően, hogy mennyire szeretnéd csípősre az olajat vágj fel karikára néhány paprikát. Egy lábosba öntsd bele az olajat, tedd bele a chilit és néhány rozmaring levelet. Ne hevítsd fel, csak néhány percig melegítsd, amíg a fűszerek kiengedik aromájukat. Vedd le a tűzről és egy éjszakát hagyd állni.

Másnap szűrd le az olajat és öntsd sterilizált üvegbe.

Használhatod salátákhoz, húsok pácolásához, ízesítésre.

Chili kisokos

  • Úgy tartja a mondás: minél kisebb a chili, annál erősebb.
  • Csípősségét a Scoville-skálán mérik, amely a paprikában lévő kapszaicin relatív mennyiségét jelzi.
  • Antimikrobiális tulajdonságai az emberi szervezet számára is  védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben.
  • Capsaicint tartalmaz, mely erős antioxidáns hatással bír, ezért segíti a méregtelenítési folyamatokat.
  • Segít megelőzni a rákot, a szívbetegséget, de még a fogyókúrában is a segítségünkre lehet.
  • A bordó színű chili pedig béta-karotint is tartalmaz, mely nagyszerű antioxidáns.
  • Magas C-vitamint tartalommal rendelkezik.
  • Túlzott fogyasztása kerülendő!
  • Ha a szemünkbe vagy nyílt sebbe kerül maró hatású lehet, ezért legyünk elővigyázatosak.
  • Csípősségét zsírdús tejjel enyhíthetjük.

Forrás