Címkék
Egy kedves ismerősömnek ajándékozom ezt a bitang erős chili – olajat, de magamnak is hagyok ám belőle, mert odavagyok a csípős ízekért.
Az olaj címkéjét nyomtatható formában megtalálod a Csupapötty blogon.
Hozzávalók
- olívaolaj vagy napraforgóolaj
- néhány szem chili paprika
- 1 rozmaringág
- gumikesztyű
Attól függően, hogy mennyire szeretnéd csípősre az olajat vágj fel karikára néhány paprikát. Egy lábosba öntsd bele az olajat, tedd bele a chilit és néhány rozmaring levelet. Ne hevítsd fel, csak néhány percig melegítsd, amíg a fűszerek kiengedik aromájukat. Vedd le a tűzről és egy éjszakát hagyd állni.
Másnap szűrd le az olajat és öntsd sterilizált üvegbe.
Használhatod salátákhoz, húsok pácolásához, ízesítésre.
Chili kisokos
- Úgy tartja a mondás: minél kisebb a chili, annál erősebb.
- Csípősségét a Scoville-skálán mérik, amely a paprikában lévő kapszaicin relatív mennyiségét jelzi.
- Antimikrobiális tulajdonságai az emberi szervezet számára is védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben.
- Capsaicint tartalmaz, mely erős antioxidáns hatással bír, ezért segíti a méregtelenítési folyamatokat.
- Segít megelőzni a rákot, a szívbetegséget, de még a fogyókúrában is a segítségünkre lehet.
- A bordó színű chili pedig béta-karotint is tartalmaz, mely nagyszerű antioxidáns.
- Magas C-vitamint tartalommal rendelkezik.
- Túlzott fogyasztása kerülendő!
- Ha a szemünkbe vagy nyílt sebbe kerül maró hatású lehet, ezért legyünk elővigyázatosak.
- Csípősségét zsírdús tejjel enyhíthetjük.