Évek óta megvan ennek a sütinek a receptje és gyakran el is készítem különböző gyümölcsökkel variálva. A tésztája a kefir miatt nagyon könnyű szerkezetű, puhaságát másnapra is megőrzi.
Hozzávalók:
(a kis dobozos kefires pohárral mérve)
- 2 pohár kefir
- 2 pohár cukor
- 1 csomag sütőpor
- 4 pohár liszt
- 1 pohár olaj
- 2 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- Friss vagy befőtt gyümölcs
- reszelt citromhéj
Tetejére a máz: összekeverünk 15 dkg porcukrot, 3 evőkanál kakaót és 2,5-3 evőkanál forró vizet. Egy sűrű, kenhető mázat kell kapnunk, amit a süti tetejére kell kenni. (Ezt most én kihagytam.)
Hasonlóan készítem, mint a muffint: a száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön összekeverem, majd a szárazban elvegyítem a nedveset. Nem kell túlkeverni! Kivajazott, vagy zsírpapírral bélelt tepsibe öntöm, a tetejére szórom a felaprított gyümölcsöket (meggy, cseresznye, barack vagy szilva – bármi jöhet, de a legjobb idénygyümölcsökkel) és közepes hőfokon sütöm kb. 40 percig. Tűpróbával érdemes ellenőrizni.
A szilvás süteményhez a kék szilvát kettévágtam, kimagoztam és megforgattam fahéjjal kevert cukorban.
A sütit Katinak ajánlom, aki sok évvel ezelőtt megosztotta velem. Köszi és puszi! ;)
Kitty said:
Nagyon nagy sikere volt ! Köszi :)