Kenyeret sütni szerintem nem is nehéz! Sőt, én imádom dagasztani, formázni, nézni, ahogy szépen megkel, nyitogatni a sütő ajtaját, pirul – e már a teteje? Vajon ropogós lesz -e a kérge? Volt ám nekem is kenyérsütőgépem, két keverőlapáttal, nagy üsttel, sok funkcióval, bizony! Hááát, az történt – mosoly -, hogy egyszer nem sikerült egy kenyérke. A teteje behorpadt, a belseje nedves maradt, így bosszúságomban a szemetesben landolt. Aztán két nap múlva egy bevált receptemet szerettem volna megsütni, amikor – sírva, kacagva- tudatosult bennem, hogy én bizony kidobtam a kenyérrel együtt a két keverőlapátot is :))) A kenyérsütő a szekrény tetejére fel, Anci egy kiló kenyérért a boltba le, férj röhög, én pedig próbálok bűnbánó arcot vágni, de belül vigyorgok, és képernyőre nem illő szavakkal illetem magam.. Egy ideig ettük a bolti kenyeret. Aztán kitaláltam, hogy mégiscsak jó lenne két keverőlapát, így hosszas keresgélés után találtam is egy boltot, ahol árultak, de a kettő ára annyi volt, mint egy új kenyérsütőgép. Maradt a bolti kenyér. Óóóó, de nem jó a bolti kenyér! Süssünk kenyeret sütőben! Szóval próbálkozom. Van már egy-két bevált recept, ezekből most a krumplis kenyeret osztom meg veletek, amely egy vastag héjazatú, ropogós, lágy szerkezetű, de nem morzsálódó kenyérke. Ja, és még valami! Nem bánom én, hogy kidobódtak azok a lapátok! A sütőben sült kenyér sokkal, de sokkal finomabb, igaz?
Hozzávalók:
- 1 nagyobb, héjában főtt krumpli
- 2 dl víz
- 55 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1 ek cukor
- 2 kk só
A megfőtt krumplit villával összetöröm, majd a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrom. Én a főzővizet használtam, kicsivel több kellett, mint 2 dl, még pár löttyintésnyire szükség volt, hogy jól összeálljon a tészta. Most búzacsirás sima lisztet használtam, de ki fogom próbálni rozsliszttel, tönkölyliszttel is. Miután végeztem a dagasztással, cipóvá formáltam a tésztát, keresztben bevágtam, beletettem a sütőzacskóba, majd rá egy tepsire, és meleg helyen kb. 1 órán keresztül kelesztettem. Ezután előmelegített sütőbe tettem, és ilyen szép kis kenyeret sütöttem. A recept lelőhelye.
cukroskata said:
Szép új blog, gratulálok, remek ez a kenyér :-)
Pali said:
Regen nem beszeltem Magyarul sok szavat elfelejtettem,Pl: “szia” nem is volt,
Mikor en ott eltem.
Gratulalok hogy milyen szep cipot sutottel.
En gyakran sutok Soproni krumplis komenymagos kenyeret, de eddig mindig
pleh formaban sutottem.
Kerlek Magyarazd meg: mikor megkelt a teszta, copot formazol es beteszed egy
suto zacskoba.
Azutan beteszed a zacsot egy labasba es hagyod megint megkelni??????
Mikor beteszed a sutobe labassal egyutt, vagy kiveszed???
Ha valaszolsz, akkor talan en is tudok ilyen szep cipot sutni.
Nahat szotarral tudok Magyarul irni!
Remelem valaszolsz
Pali
A Deli Feltekerol
Anci falatkái said:
Kedves Pali! Köszönöm szépen a hozzászólásodat.
Miután megformáztam a kenyeret beletettem a sütőzacskóba, majd egy tepsire helyeztem. A végén a tepsivel együtt rakom be a sütőbe, hiszen kell valami, ami alátámasztja a kenyeret. Miután megkelt a kenyér a sütőzacskó mindkét száját elkötöm, és 3-4 lyukat szúrok bele, hogy ezen tudjon távozni a gőz.
Próbáld ki a kovászos kenyeret, az is nagyon finom, bár a kép nem lett olyan szép! :)
Moncsi said:
Szia!
Nem tudom kapok e választ, viszonylag réginek tűnik a bejegyzés, de azért felteszem, hátha:
Megtetszett a kis kenyérkéd, viszont a link, ahol találtad, már nem él. Az érdekelne, hogy kb mennyi ideig szoktad sütni, és hogy kb hány fokra melegíted elő a sütőt. Előre is köszönöm a választ!
Anci falatkái said:
Hűha, ezt a kenyeret már régen sütöttem, de ha jól emlékszem először 200 fokon sütöttem 10 percig, majd lejjebb kell venni a hőfokot kb. 170-re és további 40 percet sütni.
Moncsi said:
Köszönöm! Közben megsütöttem! Nagyon finom lett! Bár egy picit sikerült megégetni, de még pont ehető volt. Kedvesem imádta. A gázsütővel elég nehezen boldogulok, ami a hőfokot illeti. A sütőzsák nekem nem jött be annyira, de lehet, hogy még majd kipróbálom. Arra gondoltam, hogy legközelebb jénaiban próbálom meg, annak tetszik a formája.