Vajon mi lehet a közös bennük? Látszólag nem sok minden, azonban mindhárom étel rengeteg ómega 3 zsírsavat tartalmaz.

Az avokádó a húsz legegészségesebb táplálékaink egyike, az egyszeresen telítetlen zsírsavak gazdag forrása. Oldható rost és fehérjeforrás, valamint nagyon sok kálium is van benne. Sok béta-szitoszterint tartalmaz, amely gátolja a koleszterin felszívódását az élelmiszerekből. Én annyira szeretem, hogy még a reggeli pirítósomra is  avokádót kenek vaj helyett.

A dió egy szívbarát rágcsálnivaló – a sok felesleges cukros édesség helyett érdemesebb egy kis marékkal elropogtatni tízóraira. Szintén bőséges forrása az ómega 3 zsírsavaknak és  növényi szterin tartalma miatt koleszterincsökkentő táplálékunk.

Lazacot egy héten egyszer fogyasztunk – bár minden nap tudnám enni, elég borsos ára van. Egyéb tengeri-, vagy édesvízi halat többször is egy héten, azonban azt javasolják, hogy a heti 2 alkalmat ne lépjük túl, mert ezek a halak sok szennyező anyagot is tartalmazhatnak. A lazac húsa olyan olajokat tartalmaz, amely védi ereinket, gyulladáscsökkentő hatású,  valamint vas, B3-,B12-, D vitamin is található benne.

Mai vacsoránk tudatosan készült a fenti az alapanyagokból, én külön – külön és együtt is nagyon szeretem ezeket. A férjem nem igazán kedveli az avokádó állagát, ezért megbeszéltük, hogy ha úgy csempészem bele az ételébe, hogy nem veszi észre, akkor megeszi. A mait nem lehetett nem észrevenni, de barna rizzsel alaposan összekeverve mégis megette.

Receptet nem is írok, hiszen ez egy nagyon egyszerű étel: a lazacra facsartam egy fél narancsot, megsóztam, megborsoztam és állni hagytam kb. 10 percet, majd egy kevés olajon mindkét oldalát  megsütöttem.

Az avokádót kis kockára vágtam, összekevertem a kifilézett, szintén kockára vágott naranccsal és a dióval. Fűszerezés helyett csak a héjban maradt narancs levével locsoltam meg, illetve néhány karika csilipaprikát szórtam rá.

Reklámok