12 darab lett, amiből ötöt még melegében felfaltunk. Este nyolckor, torna helyett. Vastagon vajjal.  De annyira annyira nagyon finom! Olyan igazi.

Az eredeti recept itt található, semmit sem változtattam rajta, csak egy picit kevesebb sót tettem bele.

Hozzávalók:

  • 600 g átszitált liszt (nekem fehér tönkölyliszt)
  • 8 g só (ízlés szerint, szerintem kevesebb is elég)
  • 25 g friss élesztő
  • 1 púpos kiskanál cukor
  • 60 ml olaj
  • 300 ml tej (vagy víz)

A lisztet egy mély tálba szitáltam, mélyedést nyomtam a közepébe és belemorzsoltam az élesztőt. Rászórtam a cukrot, ráöntöttem a meglangyosított tej felét, és megvártam amíg szépen felhabosodik. Ekkor beletettem a többi hozzávalót is és kézzel alaposan meggyúrtam a tésztát. Kemény tésztát kaptam, alaposan megdolgoztatott amíg összeállt.

A meggyúrt tésztát letakarva 40 percet kelesztettem. Miután megkelt 12 darab egyenlő részre osztottam, egyenként kör alakúra nyújtottam, feltekertem és ismét kelesztettem kb. fél órát. Közben begyújtottam a sütőt és egy nagy lábasban vizet tettem főni egy kiskanálnyi cukorral.


A megkelt kifliket egyenként a lobogó vízbe tettem, a víz alá nyomtam a szedőkanállal és kivártam a hat másodpercet, (a férjem szerint jó módszer ha ezt mondogatom: egy mississippi, két mississippi…. :)  ) majd a tepsire sorakoztattam óvatosan.

A vízfürdő után az előmelegített sütőbe tettem a kifliket és 25 percet sütöttem közepes hőfokon.


Még szerettem volna megszórni magokkal, de a nagy igyekezetembe elfelejtkeztem róla, no majd legközelebb, így legalább nem vitte el semmi az izét.

Reklámok