A férjem annyira szereti az ilyen kenyérre kenhető kenceficéket, (vaj – és sajtkrémek, magyaros, fűszeres, mindenféle ízesítésben), hogy itt volt már az ideje  mindezek házi elkészítésének.  Nem is tudom, miért vártam ennyit vele, nagyon egyszerű, finom, és gazdaságosabb, mint a bolti. Arról nem is beszélve, hogy mindezeket a szörnyűségeket nélkülözi:

1 kg házi tejfölt beleöntöttem egy nagy vászonkendőbe és hűvös helyen csöpögtettem kb. két napon keresztül. A kivált savóját félretettem.

A sűrű krémet négy egyenlő részre osztottam és az alábbi fűszerezéssel alaposan kikevertem.

  • Füstölt sajtos, petrezselymes  –  reszelt füstölt sajt, apróra vágott petrezselyem, só, bors
  • Juhtúrós, snidlinges – a krémmel körülbelül megegyező mennyiségű juhsajt, egy kis csokor apróra szeletelt snidling, pici só, bors
  • Magyaros – 1 cikk lereszelt fokhagyma, só, bors, őrölt pirospaprika
  • Füstölt lazacos – pár szelet hajszálvékony füstölt hal, apróra vágott snidling, kevés só, bors, kapor, fél zöld citrom leve

Estig  a hűtőben pihentettem, ezalatt nagyon jól összeértek az ízek, én nem is számítottam rá, hogy ennyire finom lesz. Anyának a juhtúrós, férjuramnak a magyaros, nekem pedig a füstölt lazacos lett a kedvencem.

A legjobban annak örülök, hogy többet nem kell harcolnom a boltban, hogy ne vegyünk ilyet. Vagyis olyat. Elég ha hétvégén összedobok egy adagra valót és egész hétre kitart. Az ízesítések száma pedig végtelen.

Hogy méltó párja legyen a krémeknek, a megmaradt savóból Limara tejsavóval készült kiflijét sütöttem. Hát így van ez. Ha valami kelt tésztás finomsággal akarok a családom elé járulni, annyira evidens hogy Limara oldalán böngészek, mint ahogy a tejet is a tejesnél veszem.

Egy picit izgultam, mert tönkölyliszttel készítettem a kifliket, de tökéletesen sikerült. Nem 8, hanem 16 darabra  osztottam a tésztát, a tetejére szezám – és lenmagot szórtam. Nagyon ízletes, olyan igazi foszlós, tekerhetős belsejű, de ropogós külsejű kiflicskék lettek.

Hozzávalók:

  • 2 dl tejsavó
  • 2 ek tejföl
  • 2 ek burgonyapehely
  • 2 tk só
  • 1 ek ecet
  • 4 ek olaj
  • 50 dkg fehér tönkölyliszt
  • 1 kk méz
  • 3 dkg élesztő

A meglangyosított tejsavóban a kiskanál mézzel, élesztővel, és egy maréknyi liszttel kovászt készítek. Kb. 15 perc alatt felfutott. Az összes hozzávalót alaposan kidagasztottam, és másfél órát kelesztettem.

A megkelt tésztát kinyújtottam és 16 nagyjából egyenlő részre osztottam. Feltekertem és sütőpapíros tepsibe pakolásztam. Ezalatt előmelegítettem a sütőt, aminek az aljába egy kislábasban vizet tettem, hogy gőz képződjön majd a sütésnél.

A kifliket lespricceltem vízzel, beleforgattam a magokba és 20 perc alatt megsütöttem.

Reklámok