zabpehely2

Gyakran indul a reggelünk egy tányér illatos zabkásával, melyet gyümölcsökkel, mézzel, kevés fahéjjal, vagy kakaóporral megszórva fogyasztunk. Laktató hatása sokáig érezhető, kellemesen telít és táplál, de nassolnivalóként is megállja a helyét. Még azért is szeretem, mert öt perc alatt elkészül, meg azért is, mert nagyon finom :)

Elkészítése:

Egy lábasban tejet forralok. Két személy részére nálunk ez fél liter tejet jelent, de ugyanennyi vízből is elkészíthető. Amikor felforr, belekeverem a másfél csésze  pelyhet  majd lassú tűzön kavargatva addig főzöm, amíg jól megduzzad és magába szívja a folyadékot. Ha kicsit híg, teszek még bele zabpelyhet vagy zabkorpát. Ez utóbbiból is elkészíthető, vagy akár fele-fele arányban is lehet keverni. Az elkészült kását lapostányérra öntöm, elegyengetem rajta, csurgatok rá mézet majd megszórom fahéjjal. Változatok: miután elkészült, egy narancs kifacsart levét belekeverem, és hámozott narancsgerezdekkel tálalom. Szoktam még reszelt almával, mazsolával, banánnal, de bármilyen friss, vagy aszalt gyümölccsel finom.

Pár szó a zab  jótékony hatásáról, a teljesség igénye nélkül:

  • csökkenti a vér cukor szintjét,
  • magas vízoldékony rostja tisztítja az emésztőrendszert,
  • savlekötő hatása van,
  • könnyen emészthető,
  • alacsony kalóriatartalmú,
  • nagy mennyiségű B1 vitamint tartalmaz, valamint B2,B3,B6 és K vitamin tartalma is jelentős,
  • ásványi anyagokban és fehérjékben gazdag.


Reklámok