Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg puha vaj
  • gyümölcscukor, méz, vagy édesítő ízlés szerint
  • 2 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • csipes só
  • vanília, reszelt citromhéj
  • Töltelék: olvasztott vaj, édesítő v. cukor, kakaó

A tejben egy kanál cukorral felfuttatom az élesztőt. Összekeverem a tészta hozzávalóit, majd hozzáadom az élesztős tejet és jól összedolgozom. Konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztem. Miután megkelt, három részre osztom a tésztát, egyenként téglalap alakúra nyújtom és megkenem a kakaós töltelékkel. Feltekerem, összefonom, majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és fél órát pihentetem. A tetejét tejjel elkevert tojássárgával lekenem, majd előmelegített sütőben szép pirosra sütöm.  Az elkészült kalácsot a tepsiből kivéve langyos vaníliás tejjel meglocsolom.

kalacs031kenyer-0851

Advertisements